lagen om allts jävlighet

Idag kastade min skrivare in handduken och tog sommarlov. Bara 5 dagar för tidigt. 
Perfekt.

L

Vadå stress?

Jag är ett levande magsår dessa dagar. Är lite lagom nedvarvad lagom till jag ska sova men drömmer helt absurda grejer och vaknar kallsvettig av att jag inte får luft. Det här är fan. Kan inte allt bara vara över nu? Jag vill inte ha ont i magen. Jag vill inte vara stressad. Jag vill inte att tusen nya saker ska dyka upp och göra mig mer stressad. Det känns som att varje sak som dyker upp/måste fixas/tänkas på är lika jobbig som om det vore tio saker istället. Inte realistiskt men så känns det (hur typiskt är det inte att flybolagen strejkar 9 juni? 9 juni är ju då vi ska flyga till London...tack för den!).
  Jag vill bara ut och promenera. Promenera. Promenera och promenera.

L

olivers backpack fylls med kärlek

Intensiv pluggförmiddag, resultat: sammanställning av föreläsningar - check! läst sidorna i kursboken - check!
Bara frågorna kvar att svara på, vilket får bli eftermiddagens syssla.
  Om en vecka är det över. Äntligen. Efterlängtat sommarlov (efterlängtat sen innan den här terminen började). 
  Hade fin filmkväll igår med D, Twilight-maraton där det skreks åt stackars Bella (men hon är ju en riktig idiot, utöver att hon ser drogad ut och låter som hon har KOL) och dreglades över Jacob. Och åts massa godis så magknipet kom som ett brev på posten.
  Nu packar jag Olivers ryggsäck, han ska flytta till Hönö över sommaren. Bo med D och Lola och käka lasagne och småsmåsmå frikadeller varje dag.


Lite lika är vi allt (när jag har hypoglykemi känner jag mig sådär taggig...och när jag inte orkar raka benen - anteckna det).

L


end of an era

Upptäckte till min stora fasa en spricka i insulinpumpen igår. Det räknas till katergorin "sånt som inte får hända, och absolut inte hända nu när jag redan har tusen saker att fixa med". Ringde i panik till Rubin Medical som är tillverkarna och sa som det var. Och idag kom min nya pump. Det är service det! Ska bara skicka tillbaka den trasiga nu...
Nya pumpen är fint grön (som jag bad om) och startad. Kan dock inte komma undan känslan att jag skickar iväg en del av mig med den gamla pumpen. Den har trots allt varit kopplad till mig mer än 2 år nu, och alltid varit exemplarisk. För att inte säga helt perfekt. Åh vad fånig jag är men det känns verkligen som jag byter ut en kroppsdel och inte riktigt vet om jag kan lita på den nya (trots att det är samma) än.
Här är min nya kroppsdel:


L


Kost vid diabetes typ 1

Föreläsningen på förmiddagen om kost vid diabetes typ 1 var svår. Inte för att det är svårt att förstå utan för att det är svårt att ta till sig när man bara kan se det ur sin egen vinkel. Lättare för "normala" att ta till sig informationen. Jag satt mest och var arg på föreläsaren. Hon tappade mitt förtroende med sin åsikt att "välj de gröngula bananerna framför gula. Och välj helt bort de brunprickiga". Som alla som känner mig vet går jag jämt runt med helbruna bananer i väskan och hittills har jag överlevt fint på dem. Usch för gröngula bananer och slå ett slag för att anpassa insulinet till det man äter istället. 
  Brände 1100kr på apoteket också. Bara för att det är så kul att storhandla där.


Det närmaste en grön banan jag kommer...

L

Måndag i sömnens tecken

Lider av lite post-stress från tentan (kanske dags att ta tag i den där stresshanteringen igen...) som resulterade i en nästan helt missad föreläsning på förmiddagen. Nu känner jag väl kanske att diabetes typ 1 inte ska vara så väldigt svårt att sätta sig in i för mig. Så det gjorde inte särskilt mycket.
  Slutade tidigare (vem blev INTE förvånad över det? Vart tog alla studier vägen?) så det blev solning vid ån med kursboken en stund. Tills ögonen föll ihop. Kändes inte jättesäkert att ligga där 10 cm från vattenytan och sova.
Tänkte att en promenad skulle pigga upp. Det gjorde den inte. Blev en lång tupplur i soffan fram till nyligen. Nu bakar jag muffins, hela fyra stycken, på ett ägg som var på gränsen till slängbart (vad gör man inte för att slippa slänga mat...)

L

sunny sunday

Himla trevlig kväll/natt som slutade med promenad hem kl05 genom ett Göteborg i vackert morgonljus. Självklart blev det solen ett par timmar nu på eftermiddagen. Sommarlovet är nära nu.

L

en dag av ingenting i solen

Besvikelsen över att varken vaccinationsstället eller SJ-interrail hade öppet idag la sig snabbt när jag kunde spendera halva dagen vid ån, i solen, med min nya bok "Bergens väktare".
  Kvarterets gris kom förbi idag igen. Och bredvid mig låg två småkillar i 8-års åldern och sjöng "Manboy" så högt de bara kunde. Men det var ganska underhållande.
  Nu är jag lite bränd. Men det gör inte så mycket...


L 

chicken

Herregud, inser nu när jag sitter och tuggar i mig en kycklingfile (som jag är för trött för att ens värma, men lugn den låg i ugnen igår) att den där tentan sög en helvetes massa energi. Orkar verkligen ingenting. Inga kroppsfunktioner fungerar ordentlig. Är inte ens sugen på choklad (som jag tänkte belöna mig själv med) och då är något fruktansvärt fel. Usch jag vill sova.
  Luftpromenaden blev inställd på grund av regn. Kunde inte regnet kommit mellan kl08-17?

L

Metabola syndromet, medicinsk nutritionsterapi, 9 hp

Hemtentamen är precis inskickad. Hade från kl08 till kl17 på oss men jag kände mig klar nu. Orkade inte sitta med ångest i 30 minuter till och stirra på de skrivna sidorna och undra över om det verkligen var bra. Så jag skickade in.
Nu är det gjort. Nu kan jag andas igen. Eller ja, det kan jag fan inte för luften står stilla här i lägenheten. Försökte i ren depseration öppna alla fönster tidigare under dagen men det sitter duvor och hoar i träden så det gav lite dålig koncentrationsförmåga. Lagom när jag stängde dem drog vaktmästaren igång en enorm dammsugare och körde runt med i korridoren utanför dörren. Paradiset för den som blir störd av lite fågelkvitter. Hur som helst är det äntligen över nu.
Ska fira med promenad. Och luft.

L

hur kan 20 grader kännas som 40?

Värmeslag á la tropisk regnskog...är det varmt där eller bara fuktigt? Kvittar i och för sig för svetten rinner från mig så det skulle lika gärna kunna vara fuktig regnskog här.
Tänkte att en promenad ute skulle kyla ned mig (för jag har helt galna hotflushes) men där tänkte jag fel. Ryssvärmen gör sitt i Göteborg nu. Minns inte att det var såhär varmt i min lägenhet överhuvudtaget förra sommaren. Enda stället det är någorlunda svalt är i badrummet. Eller om man öppnar kylskåpet och står framför det. 
  Så nu ska jag ta med mig min bok och sätta mig och läsa i duschen.

L
 

Jag tar honom - emmenez moi

Det här känns som en lång dag. Läsa massa inför tentan imorgon (så kl08-17 imorgon kommer jag vara väldigt oanträffbar) och undra om det räcker. Som alltid känns det helt tomt i huvudet dagen innan man ska skriva.
  Vill bara sitta vid fönstret och andas sommarluft och lyssna på Emmenez Moi.

 

L

Födelsedagsfirande vid ån

Så här skulle varje dag vara. Sommarväder och häng på solbryggan nedanför huset. Med D, kaffe och kaka. Sen kan vi ge varandra presenter varannan gång. 
  D hade med sig tågluff-väskan till mig nu. Har provat in den och spatserat runt lite i lägenheten. Det dämpar inte direkt längtan efter att få ge sig iväg. Helst vill jag packa nu och bara sitta utanför i solen, resklar, ända fram till den 9 juni.


Bilden längst upp till höger är på grisen som bor här i krokarna. Den är ute och rastar sig.

L


första sommardagen?

Att ha jacka på sig under morgonpromenaden var ingen större hit. Man kommer kunna hitta smälta delar av mig från Svingel till Munkebäckstorget flera år framöver...
  Idag måste räknas som första sommardagen. Och jag kan inte sluta drömma mig bort till Frankska rivieran och Toscana i Italien. Om en månad svettas vi där istället. Tydligen har jag i ett svagt ögonblick lovat att lära mig surfa också. Hade nöjt mig fint med att bara svettas.



L

alla fina fyller år den 19 maj

Bytte currylukten i lägenheten mot doften av kladdkaka berikad med after-eight. Födelsedagsbarnet D ska bli firad ordentligt imorgon. Vårat lilla party-animal Oliver har redan börjat firandet,...eller så har han helt enkelt inte slutat fira sedan pride-paraden i söndags.
  Får inte glömma att Isa blir 10 år imorgon också. Hon får en ny handduk. Jag kan höra henne tänka "My mum went to Gothenburg and all I got was this ugly towl".


L


acceptera det jag inte kan förändra

Sista TYK på astma- och allergimottagningen idag. Lite trist eftersom jag gillade min handledare enormt mycket och fann att arbetet där var ungefär vad jag själv skulle vilja syssla med. Hoppas på bra TYK platser även kommande terminer.
  Sitter nu här med instuderingsfrågorna (igen). Vi börjar bli riktiga bundisar faktiskt. Lite på den här nivån är vi i vårat förhållande:
Gud, ge mig kraft att acceptera det jag inte kan förändra, mod till att förändra de saker jag kan och visdom nog att förstå skillnaden mellan de två.
  Mitt fönster står öppet (jag låtsas att det är en balkong) och D och jag planerar vår framtid som deltidsarbetande dietister.
D 50 % dietist 50 % poet
L 50 % dietist 50 % chokladprovare
Det är inte alltid hemskt det här med att vara student.


L

divine idylle

Jag sjunger glatt med i texten "kvilledill" och är glad att ingen hör mig.



L

Livet är generellt något som händer någon annanstans

Jag känner att Ludvig och jag har väldigt olika liv (nej jag vet inte vem han är, blev bara väldigt påmind om mitt oglamourösa liv när jag såg bilden). Det enda jag har som kan liknas vid hans glamour är ananasen på bordet...men min är såklart övermogen. 
  Två instuderingsfrågor på 6 timmar. Och då har jag läst och skrivit i ett, inte haft någon paus alls. Detta måste vara instuderingsfrågorna av alla instuderingsfrågor. Eller så är jag grymt trögtänkt.


L

fix it

Har fått lite plugg gjort så det är helt okej med ett litet blogginlägg nu (intalar jag mig).
  Utöver en urmysig tid med massa skratt, god mat och strosande i affärer gav även den här helgen mig en fungerande badrumslampa (som varit trasig i ett halvår) och en icke-gnisslande badrumsdörr. Tack pappa. Mitt liv skulle vara väldigt trasigt om du inte fanns där och fixade allt åt mig. 
  Kanske skulle ta och äta lite nu. Får bli gröt ikväll på grund av noll matlust.

L


Nu sitter mamma och pappa på bussen hem

Jag saknar dem redan massor. Dagarna går för fort när de är här.
  Nu blir det att återgå till seriöst plugg igen.

L

"tänk vad mycket man måste fått gjort innan facebook och msn fanns" citat D

Känns som att det kvittar hur mycket man skriver på varje fråga, det kommer ändå finnas minst tio saker till att skriva om. Blir osäker över om vi får ha någon egen åsikt som inte är baserad på någon säker forskning utan utformad av sunt förnuft och tidigare kunskap? 
  Ska bli skönt med en helgs avbrott från allt vad plugg heter. Inte för att jag gjort så mycket plugg innan egentligen, men avbrott är ju alltid välkomna.
 

Welcome to my life. (ja jag har stearinljus tända i mitten av maj, det tillhör rutinen)

L

Charlotta

Rev runt i brevlådan förut och hittade ett "grattis på namnsdagen"-kort. Det är min fina mamma som skickat. Och det är inte ens min riktiga namnsdag, eller ja, hon skickade ju inte ett kort helt random utan jag menade att det inte är Louise idag. Glad blev jag i alla fall (efter att ha kollat i almanackan för att fastställa att det var något namn jag har, och att hon inte bara fått hjärnsläpp).
  Har fått några instuderingsfrågor gjorda. Men nu irrar jag runt här i lägenheten igen. Undar hur många kalorier man bränner på att irra såhär egentligen. Borde bli en del. 
 
L


vad hände med solen?

Vilken givande dag. Peta in lite siffor i ett statistikprogram, se att tillsatt balsamvinäger gav signifikant bättre blodsockersvar än vitvinsvinäger. Och efter det diskutera hur man uppfattade de olika kosterna vi åt för ett tag sedan samt lite annat. Hade fått ut mer om jag varit hemma och pluggat istället. Obligatoriskt är oftast slöseri med tid. Nu fick vi återigen det bekräftat.
  Nu ska jag äta ägg. Stirra ut på ösregnet och sedan ta tag i instuderingsfrågorna.

L

wraped in brown with love

Åh vad jag inte gör det jag ska (instuderingsfrågor). Istället har det blivit lång morgonpromenad, för mycket facebook, rensning bland papper och ytterliggare pysslande med D's paket. Nu är jag nöjd med det, äntligen.
  Tycker att det kan vara torsdagkväll nu. Massa instuderingsfrågor gjorda och mamma och pappa här hos mig.



L


GUA - kommer vi bli vänner?

Dyngsura byxor, skitiga glasögon, förstörda naglar, astorra händer men vilken skinande ren lägenhet jag har nu alltså. Nästan så man ska bo ute fram till torsdag bara för att inte smutsa ned tills mamma och pappa kommer. 
  Information om GUA (Göteborgs Utbildnings Avdelning) idag. Jag vill hoppa av nu. Är inte alls redo för egna patienter. Och vad är grejen med att vi ska hjälpa till med grundvården (lägga, duscha, bädda etc.)? Och varförvarförvarför förföljer geriatriken mig? Ju mer jag springer åt andra hållet desto närmare är den.
Men bara att bita ihop och ta sig igenom. Förhoppningsvis inser man att man kan betydligt mer än vad man tror...ja, som sagt förhoppningsvis.

L


Tant Thea

Såg en liten svart pudel på kyrkogården nyss (ja jag har så upplyftande promenadsträckor) och då saknade jag min gamla tant massormassormassor.


L

kritisk mot WHO?

Oavsett hur många gånger jag läser WHO-rapporten om fett och olika fettsyror kan jag inte komma på några kritiska punkter. Det vore som att säga "jag vet mycket mer än vad WHO och massa studier visar" och det gör jag inte. Jag vet ingenting. Usch. Ge mig en annan uppgift. En snällaren.

L


när man vet att det är dags att sova

Vet inte riktigt hur jag ska reagera på det faktum att det på min schampoflaska (för överkänslig hårbotten) står: "vanlig biverkning är håravfall". Hur tänkte de där? Och kan man använda det på benen?
  Längtar till Paris. Tänk att kunna säga "on saturday we're heading for Paris" lite lätt nonchalant sådär.
Hoppas jag har mitt hår kvar då, annars känns det nog mest ocoolt faktiskt...

L


Vanessa Paradis - på repeat

Väldigt bra om man gillar fransk musik. Väldigt bra även om man inte gillar fransk musik.
  Funkar till och med fint att plugga till (jag som annars har svårt för att ha musik på när jag ska koncentrera mig), förmodligen för att jag inte förstår så mycket av texterna...



L

Müslim: hälsokostfantast?

Har värsta kafferuset på länge. Det är inte vettigt att efter bara två små koppar bli helt uppstressad i huvudet och vibrera i hela kroppen. Då dricker man kaffe för sällan. Personligt mål för framtiden; dricka kaffe oftare. Det här funkar inte i längden.
  Angående föregående inlägg. Jag börjar förstå folks irritation på dessa maniska LCHF'are. Uppenbarligen förvinner varje uns av förståelse för ironi och skämt tillsammans med mängden kolhydrater. Gör inte följande mening: "tänker att till och med Annika Dahlqvist skulle vara nöjd över 48,4 energiprocent fett (sen blundar vi för de 44,0 energiprocent kolhydrater som slinker med)" det ganska klart att jag inser att LCHF inte går ut på att man käkar Ben&Jerry's till frukost, lunch och middag? 
Fast föresten, ät så. Ni LCHF'are blir kanske mer lyckliga då (läs mindre tjuriga och trögtänkta som man ju blir utan tillfredsställande mängd kolhydrater eftersom det är det enda bränsle hjärnan kan använda).

L


Mitt bidrag till LCHF debatten

Äter Ben&Jerry's direkt ur paketet och tänker att till och med Annika Dahlqvist skulle vara nöjd över 48,4 energiprocent fett (sen blundar vi för de 44,0 energiprocent kolhydrater som slinker med).
  Ikväll är jag pro-LCHF. Hit med fettet bara.



L


jag är en vitlök

Det ångar vitlök från mig. Men så god lasagne som den jag gjorde igår har jag aldrig gjort innan. Vem behöver recept när man kan höfta bättre än någon kokbok? (nej jag vet inte heller hur jag ska kunna göra om den lika bra...)
  Filmtips: Revolutionary Road - fin, tragiskt, vettig, sorglig och får mig att känna att det är himla bra att man passar på att få ut något av livet medan men fortfarande är ung, fri och kan.


Dagens egobild.

L


morgonstund har knäckebröd i mun

När man är lite pensionär som jag och lägger sig kl22 får man tydligen räkna med att vakna aspigg kl07.30. Har hunnit med långfrukost, Wallanderfilm, dusch och att sammanfatta första delen av föreläsningen "nutritionsforskning".
  Kan det inte bli fint väder så en välbehövlig promenad kan genomföras. Inget jävla gym idag i alla fall med tanke på träningsvärken från igår.


L


After work på que pasa

Ska aldrig mer dricka öl. Eller ja, i alla fall inte äcklig öl som Norrlands Guld. Usch. Och öl skär sig med choklad i magen har jag precis upptäckt. Illamående som tusan. Kan i och för sig även bero på att vi ätit liter av den goda vitlökssåsen som fanns på buffébordet. En kyss någon?
  Tänker att det får bli Wallander nu. Eller Brothers. Eller säng?...nej klockan är visst bara 21.21. Man kan inte vara 22 år och gå och lägga sig 21.21. Även om man väcktes av sms kl07 (på sin lediga dag).

L

love letters of great men - reflektion

Läste igår ur Alexander Pope's brev till Martha Blount (1714):

"It is some proof of my sincerity towards you, that I write when I am prepared by drinking to speak truth; and sure a letter after twelve at night must abound with that noble ingredient. That heart must have abundance of flames, which is at once warmed by wine and you: wine awakens and expresses the lurking passions of the mind, as varnish does the colours that are aunk in a picture, and brings them out in all their natural glowing. My good qualities have been so frozen and locked up in a dull constitution at all my former sober hours, that it is very astonishing to me, now I am drunk, to find so much virtue in me."

Kan inte låta bli att dra paralleller till dagens fylle-sms som skickas vid vilken tid på dygnet som helst. Tänk om Pope hade vetat hur framtiden skulle urarta...hade han ansträngt sig så då?

L


Så många människor, så många åsikter


Trots att Universitetsstudier bara är förvirring på högre nivå finns det tydligen en hel del intellektuella som rör sig i korridorerna.

L

Myrorna in my heart

Andra och sista dagen av studien "Med vs. utan vinäger -  vad händer med blodsockret?". Led med D som shotade vitvinsvinäger och mådde allmänt illa större delen av förmiddagen.
  Glatt överraskad när jag under seminariet om bariatrisk kirurgi fick beröm (!) för mitt sätt att prata och framföra det jag hade att säga. Uppmuntrande för framtiden. Även om jag inte då fattade att hon pratade med mig...
  Ett besök på Myrorna fick bli guldkanten på den här dagen. Nu är det bara att fylla på i bokhyllan. Och ta det svåra beslutet; gymmet eller promenad?


L

riktig tänkar-dag

Lyckades kläcka ur mig två minnesvärda meningar idag, som vanligt i samtal med D:
"Jag vill bli det i den jag vill bli det i" och "Jag vill ha, men jag vill ha den jag vill ha"
  Ibland undrar jag vilket språk jag egentligen pratar.

L




jag är stolt

Inte nog med att hon är 18-år redan. Idag tog ungen sitt körkort också.
  Herregud. Jag känner mig som 100 år...


L

Nej, har ni snö i vimmerby? Gud vad tråkigt för er...

Långpromenad i det (faktiskt) väldigt sköna vädret. Träffade på en helt bedårande Boston-terriervalp. Hon var 4 månader och försökte äta upp min ipod-sladd.
  Det är någon man borde göra varje dag. Klappa en valp.


L

dog konsten att uttrycka sig med dem?

Har suttit och läst i "Love letters of great men" och kunde inte låta bli att fastna för det här uttrycket i William Congreves brev till Arabella Hunt:

"Nothing but you can lay hold of my mind, and that can lay hold of nothing but you."

Vad hände med konsten att uttrycka sig undrar jag? (även om sms med "jag gillar dig lite" kan vara nog så fina).
Bara en liten parentes såhär en tisdagkväll. Nu ska jag återgå till mina stora män och deras underbara brev.

L


"Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre"

Alltid när det är obligatoriska moment man inte får missa så lyckas jag bli sjuk. Sov bort det mesta av febern som dök upp igår men det var ändå en riktigt kraftansträngning att ta sig till skolan kl8 idag för att sitta som en ond liten människa och tappa blod från MMA och D hela förmiddagen. 
  Nu fryser jag så jag skakar igen. Mina fingrar luktar makrill (det är fan inte värt att äta med tanke på att lukten aldrig försvinner). Jag är trött. Har ett spotify som inte fungera. Studier att läsa som aldrig verkar ta slut och en powerpoint att fixa till. Det är sånt här jag irriterar mig på när jag inte är sådär harmonisk som jag brukar vara.
  Jag vill ha en famn att krypa ihop i. Nu.


Testmåltid, blodsockermätare och mina lagom roade försökspersoner.
(bilder från MMA's blogg: http://dietistschober.wordpress.com/)



Patofysiologi

Fick precis tentaresultaten. Inser i samma stund att jag helt glömt bort min kod. Det står massa nummer på mitt sudd. Är det något av dem är jag godkänd. Det här är så himla typiskt. I princip enda tentan jag någonsin varit osäker på om jag klarat och så kan jag inte kolla resultatet. 

update: godkänd! Lycka.
 
L


sigh no more

Familjen har sett Patrik 1,5 och ätit glass i mängder. Jag intalar mig att det är grymt lågt GI i glass, speciellt hemgjord. 
  Tillbaka till Göteborg imorgon. Som vanligt går tiden dubbelt så snabbt när man är här. Men sommar snart. Bara en månad och fyra dagar kvar tills vi är fria för den här gången. Längtar. Det här har varit en av de tyngsta tiderna jag någonsin gått igenom, hela min kropp vill verkligen komma ifrån nu. Bort bort bort. Långt bort. Förhoppningsvis är Europa tillräckligt långt bort för att hitta känslan igen. För att ha lust med ett år till.

L

RSS 2.0